exhibition in Haarlem

This fall Melsen will exhibit a collection of paintings in de Ontmoetingskerk in Haarlem (Netherlands). The exhibition will show a small collection of paintings Melsen made from 2014 up until now. More information to be announced soon.

In the meantime you can read the exhibition press article below (in Dutch):

PERS ARTIKEL: MELSEN EXPOSITIE IN HAARLEM

Sinds 2015 heeft Tom Melsen niet meer (solo) geëxposeerd in Nederland. De afgelopen vijf jaar heeft Melsen veelal geëxposeerd in het buitenland. En met succes: in 2015 is hij genomineerd voor een Palm Art Award in Duitsland en in 2016 werd Melsen winnaar van de Abstract Art Contest, georganiseerd door International Gallery of the Arts in Canada. In 2016 nam Mickys Art (Australië) de internationale verkoop van Melsen’s schilderijen op zich en stond zijn naam plotseling in hetzelfde rijtje met onder andere Andy Warhol en Keith Haring. Daarnaast heeft Melsen meegewerkt aan diverse muzikale projecten. Zo startte hij in 2019 het project Dada Files. Een muzikale ode, grotendeels opgenomen in Berlijn, aan de Dadaïsme kunststroming. Ook ging Melsen een samenwerking aan met kledingbedrijf Business Punks (Duitsland/ Oostenrijk) en ontwierp hij colberts voorzien van zijn kunst. Melsen stortte zich in verschillende samenwerkingen met muzikanten en schrijvers uit binnen- en buitenland. Zo bracht techno label Lateral Fragments; verschillende (vinyl) releases, voorzien van een uniek Melsen kunstwerk, uit en voor de Rotterdamse band The Bullfight maakte Melsen het schilderij “The Widow”. Dit zijn maar enkele hoogtepunten uit de mooie samenwerkingen die Melsen de afgelopen jaren is aangegaan. 

Het is bijzonder dat Melsen exposeert in een kerk.   Een expositie op zo’n ongewone lokatie heeft hij nog nooit gedaan. Hij werd er voor gevraagd en zei ja. Hoewel Melsen zelf niet gelooft, past het wel mooi bij zijn gedichtenbundel die dit jaar ook nog verscheen. In deze bundel blikt Melsen o.a. terug op zijn jeugd en hoe hij als kind leerde bidden. Bij de kerkdiensten is het tekenen van portretten begonnen; zo is te lezen in zijn bundel.  

Deze expositie toont verschillende werken die Melsen heeft gemaakt van 2014 tot 2020. Opvallend is het portret dat Melsen heeft gemaakt van Pablo Picasso (in 2014). Picasso is, van jongs af aan, een van Melsen’s grootste inspiratiebronnen. In 2020 heeft Melsen een podcast opgenomen over het leven en werk van de Spaanse kunstenaar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s